PROCESSED FOODS
1. They are made by excessive industrial processing, and taste enhancers are added.
2. They are low in nutrient content, and high in sugar, oil and salt.
3. Excess intake of these increases the risk of death from any cause by 26 percent and the risk of death from heart related diseases by 58 percent.
4. There is also an increased risk of brain stroke and cancer in such people.
प्रसंस्कृत खाद्य पदार्थ
1. ये अत्यधिक औद्योगिक प्रसंस्करण से बनाए जाते हैं, और इनमें स्वाद बढ़ाने वाली चीजें डाली जाती हैं.
2. इनमें पोषक तत्वों की मात्रा कम होती है, और चीनी, तेल व नमक की मात्रा ज्यादा होती है.
3. इनका ज्यादा सेवन किसी भी कारण से मौत का खतरा 26 फीसदी और दिल संबंधी बीमारियों से मौत का खतरा 58 फीसदी बढ़ाता है.
4. ऐसे लोगों में दिमागी स्ट्रोक और कैंसर का भी खतरा बढ़ता है.