EXCESSIVE VEGETABLES अत्यधिक सब्जियां

Excessive consumption of certain vegetables is harmful

1. Beetroot is helpful in increasing hemoglobin and reducing weight, but excessive consumption can lead to formation of kidney stones and may interfere with absorption of calcium in body.

2. Carrots are rich in vitamins and beta-carotene, but excessive consumption can turn skin of hands, feet and heels orange and yellow.

3. Eating excessive brinjal can cause vomiting, dizziness or stomach cramps.

4. Eating excessive raw vegetables can cause gas and indigestion problems in the stomach.

कुछ सब्जियों का अत्यधिक सेवन हानिकारक है

1. चुकंदर खून बढ़ाने और वजन कम करने में सहायक है, लेकिन अत्यधिक सेवन से गुर्दे में पथरी बन सकती है और शरीर में कैल्शियम के अवशोषण में दिक्कत आ सकती है.

2. गाजर विटामिन और बीटाकैरोटीन से भरपूर है, लेकिन अत्यधिक सेवन से हाथ, पैर और एड़ी की त्वचा नारंगी और पीली पड़ सकती है.

3. अत्यधिक बैंगन खाने से उल्टी, चक्कर या पेट में ऐंठन की समस्या आ सकती है.

4. कच्ची सब्जियां अत्यधिक खाने से पेट में गैस और अपच की समस्या आ सकती है.