High Antioxidant Foods
1. Vegetarian- grains, nuts, eggs, garlic, berries, green tea, leafy vegetables, curd, honey, tomato, beans, spinach, flaxseed.
2. Non-vegetarian- fish, red meat, chicken.
3. Vitamin C - orange, lemon, green pepper, guava, amla, brocolli, sweet potato, strawberry.
4. Vitamin E - almonds, safflower, soyabean, mango, brocolli, peanuts, hazelnuts.
5. Carotenoids - carrot, sweet potato, tomato, pumpkin, green leafy vegetables, spinach.
6. Lycopene - water melon, guava, papaya, apricot.
7. Zinc - chickpeas, cashews, almonds, seafood, meat.
8. Coenzyme Q10 - legume, soya.
उच्च ऑक्सीकरणरोधी खाद्य पदार्थ
1. शाकाहारी- अनाज, मेवा, अंडे, लहसुन, जामुन, हरी चाय, पत्तेदार सब्जियां, दही, शहद, टमाटर, बीन्स, पालक, अलसी.
2. मांसाहारी- मछली, लाल मांस, चिकन.
3. विटामिन C - संतरा, नींबू, हरी मिर्च, अमरूद, आंवला, ब्रोकली, शकरकंद, स्ट्रॉबेरी.
4. विटामिन E - बादाम, कुसुम, सोयाबीन, आम, ब्रोकली, मूंगफली, हेज़लनट्स.
5. कैरोटेनॉयड्स - गाजर, शकरकंद, टमाटर, कद्दू, हरी पत्तेदार सब्जियां, पालक.
6. लाइकोपीन - तरबूज, अमरूद, पपीता, खूबानी.
7. जस्ता - छोले, काजू, बादाम, समुद्री भोजन, मांस.
8. कोएंजाइम Q10 - फलियां, सोया.