VITAMIN B12 विटामिन बी 12

*Vitamin B12* is vital for our body, but not made by it, so we need to get it through food regularly, but as we grow older, our body's ability to absorb it from food slows down, and being a vegetarian increases risks multifold, as it is mostly found in non-vegetarian foods, and its supplementation is important because it helps guard against anemia, fatigue, weakness and keeps our nervous system working fine, whereas its deficiency causes foggy memory, blurry or double vision, sluggishness, numbness, forgetfulness, disorientation, and difficulty in thinking and reasoning, but we can get it from eggs, fish, meat, chicken, tofu and mushrooms.

*विटामिन बी 12* हमारे शरीर के लिए महत्वपूर्ण है, लेकिन यह इसे नहीं बनाती है, इसलिए हमें इसे नियमित रूप से भोजन के माध्यम से ही प्राप्त करने की आवश्यकता है, लेकिन जैसे-जैसे हमारी उम्र बढ़ती है, हमारे शरीर की इसको भोजन से अवशोषित करने की क्षमता धीमी हो जाती है, और शाकाहारी होने के नाते जोखिम कई गुना बढ़ जाता है , क्योंकि यह ज्यादातर गैर-शाकाहारी खाद्य पदार्थों में पाया जाता है, और इसका पूरक इसलिए महत्वपूर्ण है क्योंकि यह एनीमिया, थकान, कमजोरी से बचाता है और हमारा तंत्रिका तंत्र ठीक से काम करता है, जबकि इसकी कमी से धूमिल स्मृति, धुंधली या दोहरी दृष्टि, सुस्ती, सुन्नता, भूलने की बीमारी, भटकाव, और सोचने और तर्क करने में कठिनाई होने लगती है, लेकिन हम इसे अंडे, मछली, मांस, चिकन, डेयरी, टोफू और मशरूम खाने से प्राप्त कर सकते हैं।