Benefits of steamed food:-
1. Contains less fat and fewer calories
2. All nutrients remain intact
3. Helpful in weight loss
4. Better digestion as fiber becomes soft
5. Vegetables and fruits are not sticky
6. All nutrients are safe
7. Food does not burn
8. No harmful ingredients are produced
9. Very beneficial for heart
10. Low fuel consumption in cooking
भाप में पके खाने के फायदे:-
1. कम वसा और कम कैलोरी होती है
2. सभी पोषक तत्व बरकरार रहते हैं
3. वजन घटाने में मददगार
4. फाइबर नर्म हो जाने से बेहतर पाचन
5. सब्जियां और फल चिपचिपाते नहीं
6. सभी पोषक तत्व सुरक्षित रहते हैं
7. खाना जलता नहीं
8. कोई हानिकारक तत्व नहीं पैदा होता
9. दिल के लिए बहुत लाभदायक
10. खाना पकाने में कम ईंधन की खपत
1. Contains less fat and fewer calories
2. All nutrients remain intact
3. Helpful in weight loss
4. Better digestion as fiber becomes soft
5. Vegetables and fruits are not sticky
6. All nutrients are safe
7. Food does not burn
8. No harmful ingredients are produced
9. Very beneficial for heart
10. Low fuel consumption in cooking
भाप में पके खाने के फायदे:-
1. कम वसा और कम कैलोरी होती है
2. सभी पोषक तत्व बरकरार रहते हैं
3. वजन घटाने में मददगार
4. फाइबर नर्म हो जाने से बेहतर पाचन
5. सब्जियां और फल चिपचिपाते नहीं
6. सभी पोषक तत्व सुरक्षित रहते हैं
7. खाना जलता नहीं
8. कोई हानिकारक तत्व नहीं पैदा होता
9. दिल के लिए बहुत लाभदायक
10. खाना पकाने में कम ईंधन की खपत